joi, 8 noiembrie 2012

O idee, o masina, o tehnologie


      Astazi mergeam linistit pe strada, cand o doamna respectabila, putin mai in varsta, imi zambeste si imi ureaza "La multi ani!" Eu, putin mirat, o intreb de unde stie ca astazi e ziua mea si imi raspunde: "De pe facebook!". Si imediat m-am gandit la diferenta dintre societatea de acum si cea de acum 30 de ani si la inventia care practic a schimbat lumea: Internetul. Daca acum 30 de ani oamenii de rand nu erau foarte interesati de tehnologiile noi care apareau, acum traim intr-o societate informatizata in care am devenit dependenti de Internet.
      Ne informam online, interactionam social online, ne promovam online. World wide web-ul este practic o poarta catre posibilitati infinite si a revolutionat modul in care gandim si in care traim. Tehnologia a evoluat mult si a devenit mult mai accesibila decat era in trecut, iar oamenii isi pot promova mult mai usor ideile, initiativele cu ajutorul platformelor de socializare si al blogurilor.
      Internetul este o uriasa retea, care ne leaga intre noi, cu ajutorul careia interactionam mult mai usor cu cei dragi aflati departe si prin care ne informam in timp real de ultimele noutati aparute. 
      Pe langa o revolutie sociala, el a adus si o revolutie politica, deoarece oamenii isi pot exprima public optiunile, se pot informa din mai multe surse pentru a compara diferitele informatii si se pot organiza mult mai usor pentru a declansa anumite schimbari in tarile lor, cum a fost in cazul Revolutiei arabe, unde oamenii s-au organizat mult mai usor cu ajutorul retelelor de socializare.
      Internetul ne-a ajutat sa ne schimbam perceptia asupra mediului inconjurator si ne-a invatat sa fim mult mai responsabili si mai atenti cu lumea in care traim. Astfel, in loc de ziarele si revistele traditionale, au aparut cele online si s-a redus considerabil consumul de hartie, filmele si jocurile video sunt distribuite din ce in ce mai mult in format digital si scutesc natura de folosirea greu biodegradabilelor materiale plastice. Am ajuns sa traim intr-o perioada in care poluarea, schimbarile climatice, tulburarile de ecosisteme si distrugerea stratului de ozon ne afecteaza din ce in ce mai mult, asa ca Internetul ne-a invatat ca exista si metode alternative prin care putem sa protejam mai mult mediul inconjurator.
Toyota Auris Hybrid
      Marii jucatori din industriile poluante au realizat ca trebuie sa isi schimbe strategiile, tehnologiile si daca vor face ceva pentru a proteja mediul isi vor atrage si simpatia potentialilor clienti. Respectabila producatoare de masini Toyota a realizat ca este timpul pentru a inova si pentru a face o schimbare in industria auto si a inventat conceptul de masina hybrid care foloseste si propulsie electrica si clasica pe care a si produs-o in serie in anul 1997 prin modelul Toyota Prius si continuata apoi prin modelele Yaris Hybrid (foto stanga) sau Auris Hybrid (foto dreapta).
Toyota Yaris Hybrid


      Unul din cele mai mari avantaje al introducerii acestei tehnologii este consumul  redus de carburant, deoarece in ultimii ani preturile barilului de petrol au explodat  si se stie ca resursele pe care le mai avem sunt limitate. Prin reducerea consumului se ating doua obiective majore: se reduc costurile deoarece platesti mai putin carburant si se reduce emisia de dioxid de carbon, atat de nociva atat pentru noi cat si pentru natura.
      Astfel, legatura dintre Toyota si minunata inventive numita Internet este faptul ca ne-au invatat ca ne putem proteja pe noi si mediul in care traim prin crearea de tehnologii alternative care sa reduca din consumul  urias de resurse pe care l-am avut in ultimii 30 de ani. Si sa speram ca si ceilalti producatori vor urma exemplul dat de Toyota si poate ca pana in anul 2050 vom vedea pe strada doar masini electrice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu