sâmbătă, 24 septembrie 2011

Arta manipularii

        Vrem sau nu vrem, zilnic suntem manipulati. De mass-media, de profesori, de sefi, de parinti...toata lumea incearca sa ne manipuleze. Conform dictionarului, a manipula inseamna a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive.
         Ce putem face insa ca sa scapam sau sa evitam aceasta manipulare masiva? Pai un prim pas ar fi sa incetam sa ne mai uitam la televizor, sa incetam sa mai citim ziare, sa incetam sa ne informam dupa net. Insa putem face asta? Traind in secolul vitezei, intr-o era informatizata, se spune ca societatea actuala este bazata pe informatie. Informatia inseamna putere, insa ca sa o ai trebuie sa apelezi la mass-media, dar daca apelezi la mass-media asta inseamna ca esti manipulat. Asadar, informatia inseamna putere sau nu?
        Asta ar insemna ca traim intr-un cerc vicios. Insa ce ar fi daca tu ai fi emitatorul informatiei si nu receptorul?
        Cred ca asta ar fi scaparea sa supravietuim in aceasta "jungla": sa inveti sa filtrezi foarte puternic cantitatea informationala care te inconjoara si sa ajungi sa emiti si tu anumite informatii, nu doar sa fii un receptor anost.
        Probabil ca asta este cheia succesului in viata: sa ajungi sa manipulezi pe oricine in orice conditii. Daca esti o persoana persuasiva, poti avea succes la scoala, la locul de munca, cu persoana cu care traiesti alaturi sau cu o persoana pe care o vezi pentru prima data.
       Parerea mea este ca trebuie sa inveti sa fii un om influent, pentru ca se spune ca un om influent este un om puternic. Pentru a ajunge astfel este nevoie de putina munca sau de antrenament, insa odata stapanita arta manipularii, nimeni si nimic nu va va mai putea opri.
       Sa luam ca exemplu o campanie electorala: cine castiga? Cel care te CONVINGE cel mai bine ca el merita sa te conduca. Si pana la urma, prin ce mijloace te convinge el sa il votezi? Prin mai multe mijloace: discursuri foarte bine puse la punct, chiar daca sunt demagogice, "pomeni electorale", promisiuni. Si, in final, chiar daca nu crezi nimic din ceea ce spune respectivul candidat, tu ajungi pana la urma sa il votezi. De ce?
       Haideti sa o luam pas cu pas. In randurile care urmeaza, va voi prezenta "decalogul" pentru a fi un om cat mai persuasiv. Si asta va va folosi, credeti-ma!
1. Incearca sa fii un fin cunoscator al psihologiei umane. Psihologii sunt printre cele mai influente persoane, ei invata sa citeasca o persoana si ajung la un moment dat chiar sa intuiasca ceea ce gandesti. Informeaza-te pe net, citeste articole de psihologie, invata tipologiile umane si cum sa actionezi cu fiecare.
2. Invata sa vorbesti cat mai corect si cat mai simplu. Nu incerca sa folosesti cuvinte pretentioase ca sa pari destept, nici nu folosi argoul atunci cand nu este cazul, pentru ca risti sa cazi in ridicol sau penibil.
3. Invata sa ai mai multe personalitati. Cei mai buni actori pot interpreta orice rol, pot juca in comedii sau drame, pot sa intre in pielea oricarui personaj si tocmai de aia sunt cei mai cautati.
4. Scapa de timiditate! O persoana introvertita si singuratica are mari probleme in a fi o persoana convingatoare. Nici daca esti prea extrovertit nu e bine, deoarece risti sa devii tupeist sau nesimtit sau enervant. Cel mai bine e sa fii o persoana sociabila, dar sa mentii o anumita politete si distanta la inceput.
5.Informeaza-te cat mai mult! Invata orice, asimileaza informatii din orice domeniu, poate chiar iti vor folosi la un moment dat. O cultura generala vasta te ajuta sa porti discutii in orice domeniu cu orice persoana si te ajuta sa impresionezi placut.
6.Fa-te cat mai cunoscut prin orice metoda. Incearca sa te faci remarcat prin lucruri pozitive si fa-ti reclama: pe blog, pe net, la scoala, peste tot. Un om cunoscut sau celebru este un om influent, nu?
7. Invata sa minti. A minti este o arta si ca sa fii un om influent, trebuie sa stii sa o stapanesti la perfectie. Invata sa iti stapanesti emotiile, sa nu te tradeze gesturile si sa spui minciuni pe care la un moment dat chiar tu sa le crezi :D. Insa nu exagera, ca dupa aia e de rau!
8. Invata sa tii un discurs. Cand am dat eu BAC-ul, unul din subiectele la limba romana era sa argumentezi ceva. Discursul este unul dintre cele mai importante forme de persuasiune. Cu ajutorul sau, politicienii  reusesc sa fie votati, soldatii sunt imbarbatati de catre generali si angajatii sunt motivati de catre sefi.
9. Incearca sa fii o persoana agreabila. Daca celor din jur le place sa fie in preajma ta, astfel iti vei face multi prieteni, vei cunoaste cat mai multa lume si astfel, vei putea manipula cat mai multi :D.
10. Fii un om hotarat. Incearca sa iti creezi un scop fix in viata, sa ai obiective precise si sa te ghidezi dupa anumite reguli. Si ai foarte mare grija de imaginea ta! Astfel vei avea succes!
       In incheiere, astept parerile voastre si alte sugestii despre cum sa fii un bun "manipulator". Bafta!
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu